SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Elektriska riff
May 22nd, 2013

Elgitarren föddes av ett behov från musikens utveckling. Det populära instrumentet gitarr behövde höras mer bland allt mer högljudda instrument och man började experimentera med ljusförstärkning. Under en del misslyckade försök under 1910 och -20 talen lades det första riktiga patentet på en elgitarren 1934 av uppfinnaren Paul Barth.
Dock var det flera gitarrtillverkare som parallellt utvecklade sina egna gitarrer vid samma tid så både Gibson och Fender hade elgitarrer till försäljning i 1940-talet. Dock var det inga som lät särskilt bra och var inte speciellt populära. Än.
När man i började göra gitarrkroppen solid, i stället för ihålig som förlagan, löste sig många problem som skapat oljud och den moderna elgitarren var född. Allt där efter var förfining och förbättring.
Framförallt företagen Gibson och Fender blev sedan ledande och kunde förse 50-talets kommande rockstjärnor med sina produkter. En lång rad legender använde deras instrument, som Bill Haley, Chuck Berry och Elvis Presley. Elgitarrens popularitet steg och fick en mer och mer central roll i rockgruppen och de största legenderna därefter har varit duktiga på sina elgitarrer; som Jimi Hendrix, Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan, BB King, David Gilmour, Carlos Santana och Prince. Och än fler blir det.
Men vad hade elgitarren varit utan elen? Var hade vi idag varit utan elen? Vi driver de flesta av våra dagliga apparater med el och lägger stor del av vår inkomst på elräkningar. Ett billigare alternativ är därför inget man säger nej till. Det kan du hitta på www.elavtal.biz.

 


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa