SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Se upp för lånebedrägeri
September 4th, 2014

Att få ett lån är svårt i sig. Om du dessutom är ung och inte har någon kreditvärdighet eller om du tidigare har gått i konkurs – eller genomgått ett pantövertagande som fläckar din kreditvärdighet – att då äntligen ha en långivare som är villig att ge dig ett lån med låga räntor verkar kanske som en välsignelse. Eller?

Det låter kanske för bra för att vara sant – en långivare som inte bryr sig om din kredithistoria, men ger dig de bästa låneräntor, och som också låter legitim, då det är en ansedd organisation; låter det som en bluff, så är det förmodligen det.

Ett av de mest kända bedrägerierna som har lurat tusentals lånehoppfulla är det s.k. förskottsavgiftslånet. Långivare som inte är intresserade av din kredithistoria och lovar en snabb låneprocess – det ska du tolka som att du har att göra med en bedragare. Deras information är otydlig, och de kommer att kräva att du ska göra en förskottsbetalning för försäkring eller pappersarbete. Legitima långivare kommer visserligen också att debitera dig för din ansökan, men avgiften kommer att dras på det belopp som du lånat och avgiften betalas efter det att lånet har godkänts.

Ge aldrig ut dina personliga uppgifter, så som ditt personnummer, kontonummer eller bankkontonummer. Om din långivare ber om det, kan du bara glömma ett lån från dem.

Innan du tar ett lån kolla alltid upp långivaren i förväg. I Sverige behöver en långivare ha tillstånd från Finansinspektionen för att ha tillstånd att låna ut pengar. Det innebär också att de måste följa vissa regler som skyddar långivaren från orimliga räntor och avgifter.

Lär dig mer om att låna pengar genom att gå in på www.låna-pengar.at och titta runt och läs. Här hittar du artiklar, texter och annan fakta.


Comments are closed

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa